maanantai 26. marraskuuta 2012

Tosiuskovainen.

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun messupalaveria tänään vedin ja siellä mies puhui ihan muista asioista.
Asiasta ehkä kuitenkin, omalla tavallaan.

Meidän kirkkomme ei rukoile tarpeeksi, totta kyllä. Mutta että paperista luettu rukous ei olisi oikeaa rukousta? Kaikki ne kirkkokäsikirjaan painetut sanat, kaikki ne minua(kin?) koskettaneet rukoukset - turhaa huulien heiluttelua? Mites Isä meidän?

Mutta minä olen aina luullut, että Jumala kuulee myös sanattomat rukoukset. Miksei hän kuulisi myös työryhmän valmistelemia valmiiksikirjoitettuja rukouksia? Miksei sekin rakentaisi seurakuntaa? Toki tarvitsemme vapaata rukousta, tarvitsemme kuuntelevaa rukousta. Mutta miksi rukouksia pitäisi arvottaa, eikö silloin muoto mene sisällön ohi?

Ja kun kirkkokuorokin on vain harrastus muiden joukossa. Samoin kuin nuorten ilta. Ei sitouduta enää - tai sitoudutaan kuin jalkapallokerhoon. Ennen oli kunnollista ja uskovaiset oli uskovaisia ja muut oli muita.

Olen itsekin miettinyt tuota seurakuntanuoriin sitoutumista. Se voisi olla muutakin kuin huppari, muutakin kuin hengailua perjantaisin. Kristinusko ei ole 4H-kerho. Mutta voisi nuorella olla huonompikin harrastus perjantai-iltana kuin hengailu seurakunnan nuorten illassa. Joskus opetettiin: pyhitä tapa, ja tapa pyhittää sinut. Eikö jo oleskelu Jeesuksen mestoilla ole sydämensä avaamista, alttiiksi asettumista?

Eikö läsnäoleminen enää riitä?

Minua mietityttää tuo tosiuskovaisuuden vaatimus. Kuka on uskovainen? Millä se mitataan? Miksi sillä sanalla on niin ikävä kaiku? Moni ystävä puhui ennen, että tulevan puolison pitää olla uskovainen. Minä en ole osannut sitä kaivata. Minulla on oma uskoni, ja toisella saa olla omansa. Ja kun vierekkäin käydään nukkumaan, saan iltarukouksessani muistaa myös sitä vierustoveria, ei-niin-uskovaista. Uskon, että Jumala tuntee hänetkin.

Herra, on hyvä, että me olemme täällä.
- Pietari, Matteuksen evankeliumin luvussa 17.

5 kommenttia:

 1. Byääääh yhyyyyy sniffff jatkuu vaan... onkohan mulla vaihdevuodet? Mutta totta on tämä, samaa olen paljon itse miettinyt ja tästä aiheesta olisi kanssasi kiva keskustella glögin ääressä tovi jos toinenkin. Siunattua alkavaa viikkoa beibe! -Saila

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Kaisa! Komppaus on kivaa. :)

  Saila, toi sun itku tarttuu! Oltais aika kovaa kamaa nyt ortodoksikirkossa - itkijänaisina.
  Glögihetkiä kanssasi odotellessa! Virtuaalinen halaus!

  Siunausta sinunkin viikkoosi ja kaikkeen mitä se tuo. :)

  VastaaPoista
 3. Vai itkijänaisia.. :) Rukous tulee kuitenkin aina sydämestä, olkoon se "todellisen" tahi "oikean" rukouksen määritelmä. Oli se sitten kirjoitettua tai kirjoittamatonta. Ugh. (täällä lähestulkoon edes kandi opettaa TeeÄmmää..)
  Jos pohtii tosiuskovaisuutta, voinee pohtia myös tosibloggaria? Himouskovainen, himobloggari? Aktiivi uskovainen, aktiivi bloggari? Liittyykö yksikään noista toisiinsa, en tiedä. Huomenna Proseminaari ja pitäis tehdä sinne töitä. Jei. Parhautta ja jatkoa sinne, hei! Terkkuja Jojesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Artturi! Kiva huomata, että elossa olet vielä bloggerissakin. Ja samoin ajattelen minä rukouksesta... mutta kuinka selittää tämä sama asia vain omasta agendastaan kiinnostuneelle maallikolle? :D
   Ja sulla taas lähti ajatus lentoon. Tiedä sitten, kuka on hyvä ja kuka huono, ulkoisesti tahi sisäisesti aktiivinen milläkin saralla.
   Intoa ja iloa Proseen! Se on hienoa aikaa! Siellä ihan tulee sellainen illuusio, kuin gradustakin voisi selviytyä täysjärkisenä. ;)
   Joje <3
   Voi hyvin!

   Poista