torstai 15. toukokuuta 2014

Suhteellista.

Viikossa on 168 tuntia.

Minä teen töitä viikossa noin 40 tuntia. Toisinaan tuntimäärällisesti vähemmän, toisinaan enemmän. Kuormittavuus ja mielekkyys ei aina kohtaa tuntimäärän kanssa: on eri asia istua toimistolla valmistelemassa, kirjoittamassa ja tilastoimassa, kuin toimittaa siunaus, osallistua muistotilaisuuteen ja sen jälkeen lähteä kotikasteelle. On niitä päiviä, kun ruokansa ehtii syödä rauhassa työkaverin kanssa, ja niitä, kun tunkee hedelmää suuhun matkalla pisteestä A pisteeseen B (ja rukoilee, ettei traktori ainakaan satu nyt eteen).

Nukun 6-9 tuntia yössä ja kerran viikossa päiväunet. Se tekee noin 56 tuntia unta viikossa.

Työn ja unen jälkeen minulle jää vielä 72 tuntia kotitöihin, kaupassa käymiseen, lukemiseen, harrastamiseen ja sosiaaliseen elämään. Ja tässä kohtaa se iski. Minä käytän tavallisella keskivertoviikolla aikaa Kalamiehen kanssa kommunikointiin 5-10 tuntia. Useimmiten kyse on puhelimessa tai facebookissa juttelusta (ja minulla on usein facessa auki useampi keskustelu, joten kyseessä on kavereiden kesken jaettu aika).

Tapaamme toisemme ihan fyysisesti 2-4 viikon välein pitkän viikonlopun verran, jolloin suhteessa vietetty aika suorastaan räjähtää käsiin. Silti yleisin kommentti, jonka kuulen lähtiessäni tapaamaan siippaani Pohjois-Karjalaan, on: "ai, taas sä menet sinne, miksi?" Ei ole kerran eikä kaksi, kun olen lähtenyt Kalamiehen luo itku kurkussa ympäröivien asenteiden takia. Taas tässä mennään tuhlaamaan aikaa ja vaikeuttamaan muiden elämää...

Tiedän useamman kaukosuhteessa elävän parin, joka näkee viikoittain ja soitteleekin varmasti enemmän kuin me Kalamiehen kanssa. Näissä suhteissa yksikin yö on ihan hyvä syy ajaa toisen luokse olemaan - kilometreistä välittämättä.

En valita tai kerää sääliä välimatkallamme tai pitkillä tapaamisväleillä. Nämä vain ovat meidän suhteemme realiteetteja. Minulla on epäsäännöllinen työaika, joka painottuu viikonloppuihin, toinen opiskelee kahdeksasta neljään arkisin. Minulla on kaksi kissaa, joista olen vastuussa. Minun pitää hoitaa työni. Siitä on tullut minulle jo lähes pyhä lehmä.

Minua on aina kannustettu opiskelemaan ja tekemään työtä. Työt pitää aina hoitaa kunnialla. Kun erosin Siitä Toisesta, kotini tärkein viesti oli: hoidat nyt vaan ne opinnot loppuun ja menet töihin. Ja minä hoidin. Valmistuin, menin töihin ja tärkeintä oli, ettei kukaan voi sanoa työni laadun kärsineen jonkin naurettavan sydänsurun vuoksi.

Mielestäni olen pärjännyt työssäni hyvin, hoitanut hommat. Tiedän itse kestäväni tätä työtä ja sen paikoitellen mielipuolista tahtia, mutta aina en tiedä kestääkö parisuhteeni sitä. Silti koen painetta aina vain nipistää parisuhdeajasta, niistä kymmenestä tunnista viikossa. Lasken kalenterista optimaalisia tapaamisajankohtia, jotka rasittaisivat kaikkia muita ihmisiä mahdollisimman vähän. Harmittelen, jos lukiokaveri olisi paikkakunnalla juuri silloin, kun olen lähdössä Kalamiehen luo. Kalamiehen ollessa minun luonani, yritän aina saada myös kaverit sopimaan kalenteriin - ettei tule sanomista.

Kaksi vuotta olen elänyt tällaisessa painekattilassa. Yrittänyt olla kaikille kaikkea. Joustanut parisuhteen kustannuksella. Silti saanut kokea nuivaa asennetta, kun "aina pitää mennä". Nyt olen pisteessä, jossa en enää voi vähentää kahdenkeskisestä ajasta ja tapaamisista. En jaksa enää laskea loputtomia viikonloppuja eteenpäin (ihan täynnä toimituksia, konfirmaatiopyhä, ylioppilasviikonloppu, rippileiri...).

Joskus vain kovasti kaipaa sitä, että minullekin sanottaisi: Sinä olet tehnyt riittävästi. Sinä saat viettää aikaa kumppanisi kanssa hyvällä omalla tunnolla.


4 kommenttia:

 1. Ystäväiseni, sinä olet tehnyt enemmän kuin riittävästi. Itse varmaan hajoaisin tuollaiseen pyöritykseen jo viikossa. Mutta minä nyt olenkin laiska ituhippi. Ja minulle saat ihan koska tahansa sanoa "nyt ei käy, nyt on parisuhteen hoito menossa" :)
  Tulipa sellainenkin mieleen, että miksi "en jaksa" tai "en halua" eivät muka (ainakaan meidän kiltiksi kasvatettujen omassa päässä) ole päteviä syitä olla osallistumatta asioihin? Jos kerran oikeasti ei jaksa tai halua. Jotenkin tuntuu, että ihmisen pitää sairastua ennen kuin nuo hyväksytään päteviksi syiksi. No eniveis, päässä tuulee ja ajatuksia sataa...
  -Sanna-

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Sanna! :)
  Kyse ei ehkä niinkään aina ole siitä, että jaksaako sosiaalistua yhdessä tai erikseen tuon miekkosen kanssa. Yleisestihän olen tunnettu siitä, että notkun jos missä ja minkälaisessa seurassa ja nautin siitä. Toisiaan vaan väsyy sellaiseen tunneilmapiiriin, että pitäs muka olla jotain enemmän/paremmin/vähemmän/normimmin...tai että ainakin sen miehen pitäs olla jotenkin "erilainen". blääh. Se on tää, kun päässä tuulee ja ajatuksia sataa vähän liiankin kanssa! :D

  VastaaPoista
 3. Voi murmeli sinnuu, älä mun takia ainakaan ikinä pinnistele, jooko? Ymmärrän paremmin kuin hyvin, tai ainakin suuren empatiakykyni takia luulen niin :D, et hitusen hajottaa naista. Teil ei oo liikaa tota yhteistä aikaa, niin anna palaa beibe aina kun sitä on. Plus et oot yks tunnollisimmista ja luotettavimmista ihmisisistä ketä tunnen. Että ota luvan kanssa hyvä hetki, äläkä oo kellekään mitään ;) Kohta nähään jee moi. -etelän hetelmä Ääs Ohranen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Danke Saila!
   Kyllä tämä taas tästä :) On vaan hirveän vaikea opetella olemaan ihan vaan itsekkäästi, kun on oppinut, että elämä pitää suorittaa jotenkin muille. Mutta yritän muistaa, että Työ ei pidä mulle muistopuhetta hautajaisissa tai tule katsomaan vanhainkotiin.
   Ja koska vain muutos on pysyvää, niin uutta tuulenvirettä on tulossa... Jes! Pian nähdään!

   Poista